Teszünk a közösségért

Emlékszünk még a múlt évszázadi Marosfelfalu közösségi életére? Emlékszünk az éjszakába nyúló nótázásokra, az erdőszéli majálisokra, a hétvégi meccseken összegyűlt nézőseregre, a hosszú kártyapartikra, a filmvetítésekre a kultúrotthonban, a több családos szőnyegmosásokra a Maroson?


A technológia nagyon háttérbe szorította az ehhez hasonló tevékenységeket és azokkal együtt a közösségi életet. Ezen elmélkedve a marosfelfalusi RMDSZ választmánya eldöntötte a nyár elején, hogy tesz a közösségért a jelen eszközeivel. Ezt egy egyesületen keresztül szeretnék véghezvinni.


Az egyesület a „Pro Feelfolu” nevet kapta, Marosfelfalu első írásos említésére hivatkozva. A „Feelfolu” megnevezés elé a latin „pro” (mellett) került, így a nemzetközileg is érthető „Marosfelfaluért” lett a neve.


Az egyesület célja


A működési területén összefogja, szervezze a lakosság kultúrális tevékenységét, mozgósítson a közösségi célok megvalósítására, közreműködjön a falu fejlesztési feladatainak a megoldásában, véleményt formáljon minden, a falu fejlesztését érintő kérdésben. Ápolja a falu hagyományait, erősítse az itt élő emberek közötti kapcsolatokat, segítse azok kialakítását. E célok elérése érdekében felvállalja, hogy előadásokat, képzéseket és továbbképzéseket, valamint vitafórumokat és egyéb rendezvényeket szervez, gyűjti a település történetére, néprajzára vonatkozó adatokat, információkat, kiadványokat. Kapcsolatokat épít ki és tart fenn más civil szervezetekkel, gazdálkodó szervezetekkel, valamint együttműködést alakít ki más művelődési intézményekkel.


E célok elérését szolgáló tevékenységét nyereség- és vagyonszerzési célkitűzés nélkül egyesület formájában végzi.


Az egyesület feladatai

  • a lakosságot mindennapi, közhasznú információkkal ellátni;
  • lehetőségeihez képest anyagi és erkölcsi eszközökkel támogatni közhasznú rendezvényeket, valamint programokat;
  • céljainak megfelelő, főként nonprofit szolgáltatásokat kialakítani;
  • igény szerint integrálni a helyi önkéntes szerveződéseket;
  • a célok megvalósítása érdekében pályázatokat benyújtani az azokat kiíró szervezetekhez;
  • vállalkozási tevékenységet folytatni vagy vállalkozásban részt venni alapvető céljai megvalósítása érdekében, valamint a vállalkozási tevékenység eredményét alapcéljaira felhasználni;
  • kapcsolatot kiépíteni, illetve együttműködni más civil, önkormányzati és gazdálkodó szervezetekkel helyi, országos és nemzetközi szinten.


Az egyesület céljai megvalósítása érdekében közhasznú szolgáltatásait nem csupán tagjai, hanem valamennyi természetes és jogi személy, továbbá más gazdálkodó egység részére is nyújtja.


Az egyesület működésének, szolgáltatásainak és beszámolóinak nyilvánosságát internetes honlapon biztosítja.


Az egyesület, mint közhasznú szervezet gazdasági-vállalkozási tevékenységet csak közhasznú vagy az alapszabályban meghatározott alapcél szerinti tevékenység megvalósítását nem veszélyeztetve végezhet.


Az egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytathat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújthat. Országgyűlési és önkormányzati képviselőjelöltet nem állíthat és nem támogathat.


Az egyesület, mint közhasznú szervezet működése nyilvános, szolgáltatásait bárki megkötés nélkül igénybe veheti.


Az egyesület tevékenysége


A Pro Feelfolu egyesület első közösségi tevékenysége az idei marosfelfalusi Hagymafesztiválon való részvétel volt. Két éjszakába nyúló nótázás mellett az egyesület standjához látogatóknak egy tányér finom mangalica húsból készült gulyáshoz is szerencséjük volt. Erre az eseményre egy 4 méteres bannert készített az egyesület, amely Marosfelfalu történelmének néhány fontosabb mozzanatát mutatja be négy nyelven: románul, magyarul, cigányul és angolul.


A Szászrégeni Magyar Napokon is részt vett a Pro Feelfolu egyesület, ahol a gulyásfőző versenyen a tucatnyi csapat közül harmadik helyezést ért el. Ezúttal borjú húsból készült a dobogós értékelést elérő gulyás, amelyet a stand látógatói és a felfalusi fiatalokból álló Hobby labdarúgó csapat is megkóstólhatott a kispályás labdarúgó torna második helyezésének megszerzése után.


A jövőre nézve készül az idei évvégi- és a 2020-as évi tevékenységek terve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük