Mente Fesztivál

2021-ben először került megrendezésre, szeptember 3. és 5. között a Mente Fesztivál Marosfelfaluban. A fesztivál célja a helyi és egyetemes magyar értékek bemutatása, a magyar közösség identitásának erősítése, a magyar ifjak azon kötelékének szilárdítása, hogy a magyar közösséghez tartoznak. Bemutatni Felső-Maros mente magyar kulturális értékeit, mit jelent magyarnak lenni és a világ számára felmutatni a helyi magyar közösség erejét.


A rendezvény a legnagyszerűbb magyar kulturális értékeket sorakoztatta fel hagyományos és interaktív formában. Történelmi és kortárs értékek kerültek bemutatásra, művészek és kézművesek.


Felső-Maros mente 6, többségben magyarlakta falvak összessége, mondhatni a Székelyföld nyugati határa. A Helikon hazája, gyönyörű néphagyományok és műemlékek bölcsője, természeti kincsek otthona. A Felső- Maros mente táji elnevezés eredetileg a Szászrégen és Déda között fekvő hat magyar községet jelölte, ma már a Marosvásárhely és Déda között, a Maros két partján, a Mezőség peremén, Székelyföld nyugati határán elhelyezkedő magyar lakosságú falvak vidékét hívják így.


Az először megrendezett Mente Fesztivál betekintést nyújtott a magyar művészetbe, kultúrába, zenébe és gasztronómiába. Felső-Maros mentét 3 napig a magyar kultúra központjaként ünnepeltük, amely helyi, regionális és nemzetközi turistákat is idecsalogatott. Népszerűsítettük a helyi értékeket, termelőket, művészeket, hogy szilárdítsuk az erős Felső-Maros menti magyar tudatosságot.


Szeptember 3-án, pénteken, Marosfelfalu Kultúrotthonában a gála megnyitón Kozsik József színművész először Demeter Andrást, a Kulturális Minisztérium államtitkárát kérte fel az ünnepi beszédek megnyitására, aki az együttműködés fontosságát emelte ki, és azt, hogy ez a rendezvény „a hagyományok és a művészetek párbeszédének céljával létrejött rendezvénysorozat”.


Ezután ünnepi beszédet tartott Kolcsár Károly parlamenti képviselő, aki üzent a nagyvilágnak, hogy „Felső-Maros mentén egy élni, alkotni akaró összetartó magyar közösség van, akivel minden esetben számítani kell, és aki nem adja fel álmait, büszke múltjára, történelmére, őseire, aki megéli hétköznapjait, megtervezi és alakítja jövőjét”, majd dr. Balogh Attila Márton, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja kiemelte, hogy „a magyar közösségek identitásának megőrzésére, megerősítésére kitűnő alkalom ez, hiszen általa a résztvevők mélyebben megismerhetik gyökereiket”. Márk Endre, Szászrégen polgármestere idézettel nyitotta beszédét: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”, majd a rendezvényt jellemezve kijelentette, hogy „biztatóan és felemelően fogja hírdetni vidékünk sokszínűségét, közösségünk kultúráját, sokrétű hagyományainkat, és ami legfontosabb: hitünk és magyarságunk őszinteségét”.

Tudor Veronka a Szászrégeni Közösségért Egyesület elnökeként köszöntötte a tisztelt közönséget, meghívottakat és a lelkes támogatókat. Beszédében elmondta, hogy azért kérhették fel szólni a megnyitón, mert a szervezők tudtak arról, hogy ő volt az, aki legkevésbé hitt a fesztivál megvalósulásában. Éppen ezért fontosnak tartotta név szerint kiemelni azt a néhány embert, akiknek köszönhetően létrejött a gálaest, és maga a fesztivál. „Tudom, hogy nem iszunk előre a medve bőrére, de azt is tudom, hogy szép dolog elismerni valaki munkáját és ha jó a munka, akkor meg is lehet dicsérni.” A szervező csapat a munkát elvégezte, a meghívottak is megtiszteltek jelenlétükkel és köszöntő szavaikkal. A támogatók is megtették a magukét, köszönetet mondott érte, így arra kérte a közönséget: „segítsenek abban, hogy ez a fesztivál maradandó legyen, töltsük együtt az elkövetkező két napot is, találja meg mindenki a magának megfelelő programot, érezze jól magát, hogy jövőre ismét érdemes legyen megszervezni a Mente Fesztivált.”


A fesztiválok fontosságát emelte ki beszédében Cioată Adrian Viorel marosfelfalusi helyi tanácsos, iskolaigazgató: „Ezeknek a fesztiváloknak természetesen kiemelt szerepük van, különleges szerepük van az őket szervező közösségek jó közérzetének megőrzésében, de különösen az élő hagyományok, helyi szokások, népviseletek életben tartásában. A szervezők a Mente Fesztiválon keresztül szeretnék a magyar közösség körében ápolni az autentikus kultúra egy részét, egy örömdarabot, amely a fiatal generáció körében is megmarad.”


Kovács János, a Mente Fesztivál főszervezője ünnepi beszédében a fesztivál találkozó jellegét emelte ki: „Abban hiszek, hogy a közösség fejlesztésének és építésének legfontosabb lehetősége és módja a találkozás, hiszen egyedül senki nem tud magyarul beszélni, egyedül senki nem tudom magyarul táncolni. Dobó István szavaival élve «A falak ereje nem a kövekben van, hanem a védők lelkében». Most a fesztivál résztvevői, a szervező csapat, a fellépők és a stáb azok a védők, melyek lelkében a falak ereje van.” – zárta a gála megnyitó első részét.


Az ünnepi beszédek után a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház fantasztikus darabját láthattuk, Zeppelin Grófné esete a stílbútorral, amely a jelen kor összevisszaságát tükrözi egy modern és interaktív feldolgozásban. A magas színvonalú műsor után állófogadással tették még interaktívabbá az estét, a találkozást a szervezők.


A fesztivál második napját a folklórnak dedikáltuk. A népi hagyományok napjának gerincét a 14. Marosfelfalusi Gyöngykoszorú Néptánctalálkozó alkotta. A résztvevő néptáncegyüttesek együtt vonultak végig Marosfelfalun a marossárpataki huszárokkal, majd bemutatták táncaikat a szabadtéri színpadon. A néptáncelőadásokat követte a Legbelsőkör zenekar koncertje, majd a Heveder Banda koncertezett, amely fergeteges jó hangulatot biztosított a koncertet követő táncházban is, úgymint a vajdaszentiványi zenészek is.


Vasárnap reggel a fesztivál helyszínén a Mente Kupa szurkolóinak a hangja törte meg a csendet, drukkolva a focistáknak. Mivel jóllakva lehet igazán fesztiválozni, gulyásfőző verseny is helyet kapott a Mente Fesztiválon, amelyet, többek közt, Birtalan István, megyei tanácsos is zsűrizett. Felső-Maros mente lelkipásztorai által tartott áldást a Band’Ora zenekar koncertje követte, majd a DreamFlow, Titán és Örökség zenekarok tették feledhetetlenné a 2021-es Mente Fesztivált. Záróakkordként egy csodálatos tűzijátékot nézhettek végig a fesztiválozók, a „mentiek”.


Állandó programok is csalogatták a látogatókat a Mente Fesztivál két szabadtéri napjára. A Temesvári Losonczy István Hagyományőrző- és Sportegyesület jóvoltából a jelenlévők baranta-bemutatót, íjászatot, ostorozást láthattak és próbálhattak ki, valamint megtekinthették az őseink lakásául szolgáló jurtát. Szabó Réka Menedék című installációja arra próbált bátorítani, hogy saját kultúránk szűrőjén keresztül engedjük be a fényt, a külvilágot az életünkbe. A fesztivál kézműves sarka gazdag felhozatalt kínált, ahol bárki megtalálhatta a számára kedves darabot. A gyerekek sem unatkoztak, a Székelyföldi Legendárium társasjátéka és filmvetítései, illetve a Világló Egyesület mesemondásai őket is szórakoztatták.


Köszönjük támogatóinknak a Bíborka Egyesület és Pro Feelfolu Egyesület nevében, az RMDSZ Maros megyei szervezetének, mint az esemény stratégiai partnerének, főtámogatójának, valamint a többi támogatónak az esemény lebonyolításához nyújtott támogatást: Communitas Alapítvány, Balla Tanya, Szászrégeni Közösségért Egyesület, Maros Megyei Tanács, Marosfelfalu Önkormányzata, Halmos Béla Program, Csoóri Sándor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Pro Economica Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Székelyföldi Legendárium, Kovács Trade Company, Golden Dot Europe, Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, Világló Egyesület, Liliac Borászat, Siba, Székely Lóránd, Simon József.


Köszönjük, hogy több, mint 2500-an velünk tartottatok és veletek együtt egy nagyszerű rendezvényben volt részünk! Találkozzunk jövőre Marosfelfaluban, a Mente Fesztiválon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük