alternative

Organizăm activitățile culturale ale comunității.

alternative

Ne mobilizăm pentru a atinge obiectivele comunității.

alternative

Contribuim la rezolvarea problemelor de dezvoltare a satului.

alternative

Formulăm opinii cu privire la toate problemele legate de dezvoltarea satului.

alternative

Promovăm tradițiile și obiceiurile satului.

alternative

Consolidăm relațiile dintre oameni și contribuim la dezvoltarea acestora.

alternative

Organizăm cursuri, forumuri de discuții și alte evenimente.

alternative

Colectăm date, informații și publicații legate de istoria și etnografia satului.

alternative

Dezvoltăm și menținem relații cu alte organizații non-guvernamentale, organizații de afaceri și instituții culturale.

ISTORIE DIN SUSENI

Câteva date din istoria Suseniului
alternative

Sanctuarul bisericii din epoca arpadiană s-a construit în a doua jumătate a secolului al XII-lea pe malul drept al unui braț al râului Mureș, pe vremea regelui Ungariei Géza al III-lea (1141-1161), iar naosul s-a construit în timpul domniei regelui Béla al IV-lea (1235-1270).

alternative

1319

Prima atestare documentară cunoscută despre Suseni datează din 14 decembrie 1319 și apare ca Feelfolu în succesiunea lui Losonczy Dénes, Dezső, fiul lui primește posesia Suseniului.

alternative

1427

Pe 13 decembrie 1427 Losonczi Dezsőfi János a primit permisiunea de la papa Martin al V-lea să construiască o biserică și o mănăstire franciscană în onoarea Sf. Mihail pe locul actualului cimitir. Mănăstirea a funcționat până în anul 1540.

alternative

1595

Încă din anul 1525 preotul catolic din Suseni era acuzat de reformă. Biserica reformată din Suseni este menționată în înscrisuri începând cu anul 1595. Din această perioadă s-a păstrat clopotul vechi scos din uz, cu bustul împăratului Rudolf al II-lea, având următoarea înscripție: "Spes mea est Cristus 1598".

alternative

1658

Invazia tătarilor din 1658 a provocat pierderi și distrugeri. Tătarii au închis sătenii în biserică și au dat foc clădirii. Cei câțiva supraviețuitori, care au scăpat ascunzându-se în pădurile din apropiere, și-au îngropat morții într-un mormânt comun în curtea bisericii.

alternative

1722

La Suseni începuturile învățământului școlar se datează în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Școala protestantă a fost organizată în anul 1722. Echiparea era elementară, cu puțini elevi dintre copiii iobagilor.

alternative

1727

Parohia greco-catolică din Suseni s-a înființat în anul 1727, în timpul episcopului Inocențiu Micu-Klein, având ca preot popa Petru.

alternative

1824

Începând cu anul 1824 parohia greco-catolică din Suseni avea o școală într-o clădire de lemn.

alternative

1895

În 1895 s-a construit noua biserică greco-catolică din piatră.

alternative

1913

În 1913 s-a construit noua biserică reformată lângă drumul principal.

alternative

1924

În primăvara anului 1924, în timpul exploatării argilei din mina de lângă fabrica de cărămidă s-a găsit un depozit de bronzuri din secolul XII î.e.n. Cel mai frumos dintre toate exemplarele, fibula (broșa), a devenit un simbol al județului Mureș, apărând din anul 1998 pe stema județului și din anul 2011 pe stema comunei Suseni.

alternative

1968

Prin Legea administrației teritoriale 2/1968 s-a înființat comuna Suseni în județul Mureș, cu satele aparținătoare Suseni și Luieriu, centrul de comună fiind la Suseni.

alternative

2019

Suseniul împlinește 700 de ani de la prima atestare documentară.

PREZENTARE

alternative

Despre noi

Vă mai amintiți de viața comunității din Suseniul sfrârșitului secolului trecut? Vă amintiți de voia bună până seara târziu la o partidă de cărți, de 1 mai la marginea pădurii, de mulțimea adunată la meciurile de fotbal, de proiecțiile de filme în căminul cultural, de spălarea covoarelor în Mureș?

Tehnologia a umbrit foarte mult astfel de activități și, împreună cu acestea, viața socială. În acest sens, am decis să lucrăm pentru comunitate cu mijloacele actuale, și vrem realizarea acțiunilor printr-o asociație.

DETALII
1

Membrii

1

Evenimente

1

Urmăritori

CONTACT

Am citit Statutul Asociaţiei şi sunt de acord cu el.